Henrieke Boonzaaijer, toptalent hippische discipline eventing

 
 
 
Chris van der Corput
 

9 mei 2011

Chris van der Corput

 
 

Dit artikel heeft betrekking op onze juridisch specialisatie:

Algemeen

TRC Advocaten stelt maatschappelijk ondernemen hoog in het vaandel. Zij brengt dat ondermeer tot uitdrukking doordat zij toptalenten op sportgebied in staat stelt die sport op hoog niveau te beoefenen. Op dit moment is Henrieke Boonzaaijer een van de toptalenten in Nederland in de hippische discipline eventing. Henriette Boonzaaijer Viet ijzer Eventing is een paardensportdiscipline die bestaat uit een dressuurproef, een springproef en een cross country die met hetzelfde paard moet worden verreden. Vaak is sprake van meerdaagse wedstrijden.

Goede eventingpaarden zijn niet gemakkelijk te vinden en de opleiding daarvan duurt lang. De paarden moeten een goede dressuurproef kunnen lopen, goed kunnen springen en moeten een aantal kilometers kunnen galopperen en tegelijkertijd een groot aantal natuurlijke hindernissen kunnen springen. Die paarden moeten van nature hard zijn, moedig en onverschrokken en tegelijkertijd voorzichtig. De hindernissen die in het veld gesprongen moeten worden zijn vaak zeer technisch van aard, niet ongevaarlijk om te springen wanneer ruiter en paard niet goed opgeleid zijn.

Henrieke Boonzaaijer komt uit een “paardenfamilie”. Vader en moeder Boonzaaijer runnen een eventingstal in Renswoude (De Schalm). Vader Gert Boonzaaijer is een ervaren drie sterren ruiter, heeft meerdere malen deel genomen aan de drie sterren wedstrijd te Boekelo en is ook Nederlands kampioen geweest bij de senioren. Moeder Ria Boonzaaijer richt zich meer op de dressuur.

Het bijzondere van de familie Boonzaaijer is dat zij in staat zijn de eventing paarden zelf op te leiden tot hoog niveau. Daar zijn niet veel ruiters toe in staat. Dat vergt overigens dan wel een lange weg. Een eventing paard opleiden tot drie ster niveau duurt een aantal jaar. De jongste dochter Janneke Boonzaaijer rijdt nog bij de junioren maar ontwikkelt zich op dezelfde wijze als Henrieke. Kortom: hard werkende mensen. De werkdag begint om 6.30 uur en eindigt om 22.00 uur.

Henrieke Boonzaaijer heeft talent maar met talent alleen komt men er niet. Men moet bereid zijn zeer hard te werken en veel doorzettingsvermogen hebben om door te kunnen dringen tot de top.

Bovendien moet men met teleurstellingen om kunnen gaan. Van paarden in de eventing sport wordt veel gevraagd. Er zijn veel momenten waardoor paarden geblesseerd kunnen raken.

Zij heeft de wens en ambitie deel te nemen aan de Olympische Spelen van 2012. Dat komt wellicht nog te vroeg gelet op haar leeftijd (pas 18 jaar). Wat opvalt is wel dat zij ervaren drie sterren ruiters (professionals) er regelmatig “afrijdt”. In haar eerste twee sterren wedstrijd in Italië werd zij meteen tweede in een internationaal deelnemersveld. In 2008 is zij Nederlands kampioen geworden bij de junioren in de CIC1 ster. In 2010 heeft zij die prestatie herhaald. Verder heeft zij van 2008 tot en met 2010 goede resultaten behaald, zowel in Nederland als in het buitenland.