Autoriteit Persoonsgegevens treedt op tegen StemWijzer.nl

 
 
 
Joris van Hulst
 

9 februari 2017

Joris van Hulst

 
 

Dit artikel heeft betrekking op onze juridisch specialisatie:

ICT- & Intellectuele eigendomsrecht

De Autoriteit Persoonsgegevens en de Autoriteit Consument en Markt hebben opgetreden tegen de beheerder van de website Stemwijzer.nl. Dit volgt uit een nieuwsbericht van de Autoriteit Persoonsgegevens van 8 februari 2017.

Er is na de lancering van de StemWijzer onrust ontstaan over de beveiliging van de website. Diverse media hebben aandacht besteed aan de kennelijk gebrekkige beveiliging van de website. De StemWijzer vraagt naar gedetailleerde informatie op het gebied van politieke voorkeur, zodat het gaat om bijzondere persoonsgegevens in de zin van de Wet bescherming persoonsgegevens. Het betreft dan informatie die zo gevoelig is, dat een risico bestaat op ernstige schending van privacy.

De Autoriteit Persoonsgegevens zal controleren of de beheerder van StemWijzer passende maatregelen neemt op het gebied van beveiliging.

Daarnaast handelde StemWijzer in strijd met de Telecommunicatiewet op het gebied van advertentiecookies. Die wet schrijft namelijk voor dat bezoekers in geval van advertentiecookies moeten worden geïnformeerd en vooraf toestemming moeten geven. Deze toestemming werd door StemWijzer niet verkregen.

StemWijzer.nl bevat ten tijde van het schrijven van dit artikel de tekst: "Het cookiebeleid is aangepast. De StemWijzer maakt alleen gebruik van functionele cookies".