Eindhoven krijgt een eigen rechtbank

 
 
 
 

1 mei 2009

Marieke van Schagen

 
 
Eindhoven krijgt een eigen rechtbank. Dat voorstel heeft minister van Justitie Hirsch Ballin donderdag naar de Tweede Kamer gestuurd.

EINDHOVEN - Eindhoven krijgt een eigen rechtbank. Dat voorstel heeft minister van Justitie Hirsch Ballin donderdag naar de Tweede Kamer gestuurd. 

Het aantal van negentien arrondissementen wordt in het voorstel van de minister met twee verminderd. Vier arrondissementen verdwijnen en er komen twee nieuwe bij. Ook Almere wordt een zelfstandig arrondissement met een eigen rechtbank.

De vier arrondissementen die in het voorstel van de minister zullen worden opgeheven zijn Alkmaar, Dordrecht, Roermond en Zutphen.

Wel is in de toekomst in de zeventien arrondissementen ruimte voor nevenvestigingen. Zoals het zich nu laat aanzien komt een dergelijke zittingslocatie ook in Tilburg.

Een belangrijk motief voor de minister om de bestaande arrondissementsindeling te herzien is dat "voor de rechtzoekende de bereikbaarheid van rechtspraak en de herkenbare aanwezigheid van rechtspraak van belang (is)."

Een eigen rechtbank voor Eindhoven maakte ook deel uit van de aanbevelingen van de commissie Fijnaut, die in november met haar rapport kwam. "Het is belangrijk dat burgers zien dat in hun midden, in hún stad, geoordeeld wordt over wat wel en niet kan. Voor mensen is een rechter in de stad belangrijk. Dat geeft ze het gevoel dat de rechtspraak van hén is", aldus criminoloog Fijnaut in een interview met het ED, naar aanleiding van het verschijnen van het rapport. Het Openbaar Ministerie (OM) kon gisteravond nog geen reactie geven. De gemeente Eindhoven streeft al sinds jaar en dag naar een eigen rechtbank. Er was zelfs al een plek voorzien waar de rechtbank zou moeten komen te staan: de plaats waar nu het Stadskantoor staat. "Waar de rechtbank zal komen te staan is nu nog niet bekend. Bovendien moet de Tweede Kamer het voorstel van de minister eerst nog goedkeuren, aldus de woordvoerder van burgemeester Van Gijzel.

De burgemeester toonde zich in een eerste reactie 'heel content' met het voorstel. "Goed dat het nu eindelijk gebeurt. Er is de afgelopen maanden hard aan getrokken", aldus Van Gijzel. " Maar dat is hand in hand gegaan met de criteria die de minister in zijn voorstel heeft neergelegd."

Bron: Eindhovens Dagblad donderdag 09 april 2009