TRC Advocaten Website058

Partneralimentatie

Partneralimentatie

Of er na een echtscheiding of verbreking van geregistreerd partnerschap alimentatie moet worden betaald, is regelmatig onderwerp van strijd tussen ex-partners. Hoeveel er betaald kan worden wordt bepaald door de behoefte van de alimentatiegerechtigde en de draagkracht van de alimentatieplichtige.

De berekening van behoefte en draagkracht is maatwerk.

De behoefte van een ex-partner staat niet in tabellen, maar wordt afgeleid van het inkomen waar tijdens huwelijk van is geleefd. Bij de berekening kan rekening worden gehouden met alle relevante omstandigheden, waaronder de hoogte en de aard van de inkomsten en de uitgaven van partijen tijdens het huwelijk. Eigen inkomsten of een verdiencapaciteit verlagen de behoefte.

Vervolgens dient de draagkracht van de alimentatieplichtige te worden vastgesteld op basis van een daar speciaal voor ontwikkelde rekenmethode. Het inkomen, uitgaven zoals (woon)lasten, huwelijkse schulden, inkomen uit vermogen alsook de kosten van kinderen etc. zijn belangrijke factoren waar rekening mee wordt gehouden.

Een alimentatieberekening ingewikkeld, zeker indien een van partijen ook nog ondernemer is of indien er sprake is van een samengesteld gezin. Bovendien blijft een eenmaal vastgestelde alimentatie niet altijd gelden. Gewijzigde omstandigheden kunnen een herberekening van de alimentatie nodig maken.

Onze advocaten hebben ruime ervaring met het maken van alimentatieberekeningen, het adviseren over alimentatie en het voeren van procedures. Wij hanteren dezelfde richtlijnen als de rechtbank en kunnen vooraf dus een goede inschatting maken van uw kansen.

Heeft u vragen of bent u op zoek naar juridisch advies?

Laat hieronder uw gegevens achter en geef aan wat uw vraag is. U wordt dan zo spoedig mogelijk geholpen door een van onze specialisten.

Receptie TRC Advocaten

Eerlijk advies van onze specialisten

Speciaal voor ondernemers