TRC Advocaten Erfrecht2

Aanvaarden of verwerpen van de nalatenschap

Aanvaarden of verwerpen van de nalatenschap

Een erfgenaam kan een nalatenschap zuiver aanvaarden, aanvaarden onder het voorrecht van boedelbeschrijving of verwerpen. Wanneer een keuze eenmaal is gemaakt, kunt u dit op een later moment in beginsel niet terugdraaien.

Wanneer u een nalatenschap zuiver aanvaardt, dan betekent dit dat u niet alleen de bezittingen maar ook de schulden van de nalatenschap aanvaardt. Dit heeft tot gevolg, dat wanneer de nalatenschap onvoldoende vermogen bevat om alle schulden van de nalatenschap te voldoen, u met uw privévermogen aansprakelijk bent voor de schulden van de nalatenschap!

U kunt er ook voor kiezen om de nalatenschap te aanvaarden onder het voorrecht van boedelbeschrijving. Dit wordt “beneficiair aanvaarden” genoemd. U geeft hiermee aan dat u de nalatenschap slechts aanvaardt wanneer blijkt dat de nalatenschap positief is. U raakt dan dus niet met uw privévermogen aansprakelijk voor de schulden van de nalatenschap. Het kiezen voor beneficiaire aanvaarding kan echter weer andere nadelen met zich meebrengen.

Het kan zo zijn dat u al weet dat schulden van de nalatenschap de bezittingen overtreffen of u wenst gewoonweg niets van de erflater te ontvangen. In dat geval kunt u er voor kiezen om de nalatenschap te verwerpen. U ontvangt dan niets uit de nalatenschap.

Het verwerpen of aanvaarden van de nalatenschap kan ook gebeuren in combinatie met een beroep op de legitieme portie. Het is zaak om vooraf goed na te denken over de keuze die u gaat maken. De keuze die u maakt kan namelijk grote gevolgen hebben en is, in beginsel, onherroepelijk. Wij denken graag met u mee, zodat u voor uw specifieke situatie de juiste keuze maakt.

Heeft u vragen of bent u op zoek naar juridisch advies?

Laat hieronder uw gegevens achter en geef aan wat uw vraag is. U wordt dan zo spoedig mogelijk geholpen door een van onze specialisten.

Receptie TRC Advocaten

Eerlijk advies van onze specialisten

Speciaal voor ondernemers