TRC Advocaten Erfrecht2

Legaat

Legaat

Een legaat is een vorderingsrecht dat de erflater in zijn testament toekent aan een specifieke persoon. Die persoon wordt een “legataris” genoemd. Het legaat kan betrekking hebben op uiteenlopende vorderingsrechten. Denkt u daarbij aan specifieke roerende of onroerende zaken of bijvoorbeeld een geldbedrag. Het legaat geeft de legataris het recht om het legaat te vorderen van de nalatenschap.

Een legaat komt in beginsel ten laste van alle erfgenamen. Dit betekent dat de legataris een vorderingsrecht heeft op alle erfgenamen om het gelegateerde af te geven. De erflater kan echter ook bepalen dat de legaat ten laste komt van een bepaalde persoon. Kortom, het legaat heeft vele gedaantes.

Een legataris kan het legaat aanvaarden of verwerpen. In tegenstelling tot de erfgenaam hoeft de legataris niet expliciet te aanvaarden maar wordt verondersteld dat het legaat is aanvaard.

Heeft u vragen of bent u op zoek naar juridisch advies?

Laat hieronder uw gegevens achter en geef aan wat uw vraag is. U wordt dan zo spoedig mogelijk geholpen door een van onze specialisten.

Receptie TRC Advocaten

Eerlijk advies van onze specialisten

Speciaal voor ondernemers